CYP1A2 және ADORA 2A гендерін талдау, ол

зат алмасуға және кофеинге сезімталдыққа жауапты

 

 

ГЕНЕТИКАЛЫҚ ТЕСТ НӘТИЖЕЛЕРІ БОЙЫНША ДЕКОДТАУМЕН ЖӘНЕ ҰСЫНЫМДАРМЕН ЖЕКЕ КІТАП РЕСІМДЕЛЕДІ

ҮЛГІ НӘТИЖЕСІ

 

ҚҰНЫ

19 500 теңге

Талдау өмірде бір рет беріледі, себебі гендер өзгермейді!

ТАПСЫРЫС

КОФЕИН МЕТАБОЛИЗМІ

Кофе/шай стақанымен бірге организмге кіретін кофеин ағзаның қаны мен тініне сіңіп, бауыр ферменттерінің баяу немесе тез сынуына ұшырайды. Әсер ету ұзақтығы көптеген факторларға – генетикаға, жаман әдеттерге (темекі шегу, ішімдік ішу), ауруларға, диетаға, дене жаттығуларына, дәрі-дәрмектерге (мысалы, гормондық контрацептивтерге) байланысты.

Тұтынылатын кофеиннің 90%-дан астамын сындыратын негізгі ферменттердің бірі цитохром жүйесінің ферменті - CYP1A2 болып табылады. Фермент сол атаудағы генмен кодталады. Берілген геннің вариациялары, өзгерістері әр адамдағы фермент белсенділігінің генетикалық айырмашылықтарын жеке анықтайды. CYP1A2 генінің вариациясы -163С>А адамдарды екі топқа бөледі.

Ферменттің жоғары белсенді формасы.

Адамдардың бұл тобы кофеинді тез сындырып, соған сәйкес іс-әрекеттің қысқа әсерін тигізеді. Мұндай адамдар тез метаболизаторлар деп аталады.

Фермент белсенділігінің төмендеген түрі.

Адамдардың бұл тобында бауырдың баяу сынуына байланысты организмдегі кофеинді лингафондар ұзағырақ уақытқа созылады. Ал әсерлері ұзағырақ және айқынырақ болады.

КОФЕИН ЖӘНЕ ОРТАЛЫҚ ЖҮЙКЕ ЖҮЙЕСІ

Кофеиннің әсері оның адамның орталық жүйке жүйесіне әсер етуіне және тыңғылықтылықтың күшеюіне тікелей байланысты. Зерттеулер 75 мг кофеин қабылдау мен құлақтандыруды арттыру арасындағы байланысты көрсетті.

Кофеин аденозин рецепторларымен байланыстыра алатын, сол арқылы соңғысының әрекетін бөгейтін құрылымға ие. Бұл байланыстыру организмдегі заттардың азаюына әкелетін, шаршау сезімін тудыратын механизмдерді іске қосады. Бұл кофеиннің әсерін түсіндіреді – виуаттылық сезімі, күштің артуы, концентрацияның артуы. Бұл әсердiң кемшiлiктерi ұйқының бұзылуы болуы мүмкiн, бiрақ бұл тәулiктiк режимдер бұзылған жағдайда плюс қызметiн атқаруы мүмкiн.

Кофеин қабылдауға (жанама әсерлерге) жеке реакциялар адамдардың генетикалық вариациясына, сондай-ақ өмір салтына байланысты өзгеріп отыратынын атап өткен жөн.

Аденозин рецепторларының синтезін кодтайтын геннің вариациялары, өзгерістері - ADORA2A - кофеинге сезімталдық пен бейімділікке әсер етеді. Бұл кофеинді сусындарды тұтынудың ұлғаюына немесе азаюына әкеледі.

ADORA2A генінің вариациясы адамдарды сезгіштіктің үш тобына бөледі:

Кофеинге жоғары сезімталдық

Кофеиннің орталық жүйке жүйесіндегі жоғары байланыстырушылығы. Бауырдағы зат алмасудың баяулауы. Кофеиннің аздаған дозалары қазірдің өзінде ынталандыратын әсер тудырады, ал неғұрлым жоғарылары ұйқы проблемаларын тудыруы мүмкін.

Кофеинге орташа сезімталдық

Орталық жүйке жүйесіндегі кофеинді байланыстыру мен кофеин зат алмасуы арасындағы теңдестірілген байланыс. Кофені төсек алдында есептемегенде тәулігіне 2-ден 5 стақанға дейін тұтыну.

Кофеинге сезімталдықтың төмендігі

Орталық жүйке жүйесінде кофеинді байланыстырудың төмендігі. Бауырда тез зат алмасу. Ұйқының бұзылуы жоқ. Бәлкім, жеке төзімділікті ескере отырып, кофеинді қабылдаудың күшеюі мүмкін.

КОФЕИН ҚАЙДА?

Кофе әлемдегі ең танымал және жиі қолданылатын табиғи стимуляттардың бірі. Кофе әдетте таңертең көңіл көтеру үшін қолданылады және күндіз шаршағанын сезінбейді.

Кофенің, кофеиннің негізгі белсенді ингредиенттері табиғи қосылыс (алкалоид) болып табылады және өсімдіктің 60-қа жуық түрлі түрлерінде кездеседі. Ең әйгілілері кофе бұршақ, шай жапырағы, какао бұршақ, кола жаңғағы. Кофеинді көбінесе алкогольсіз сусындарға, сондай-ақ фармакологиялық препараттар мен дәрі-дәрмектерге қосады.

Олардағы кофеин мөлшері сусынның беріктігіне, тұтынылған мөлшеріне, стақанның мөлшеріне байланысты. Кофенің классикалық орташа стақанының құрамында 75-100 мг кофеин бар, ал шай мен какаода ол әлдеқайда аз. Кофеин құрамы Коффеа канепхорасындағы (робуста) кофе бұршақтың түрінен өзгеріп отырады, кофеин кофеині Коффи Арабикаға қарағанда көбірек болады, сондай-ақ дайындау түрінен: топырақ, қуырылған, лезде болады.

Шай жапырағы, заттың құрғақ массасы жағынан олардың құрамында кофеин көбірек болады. Бірақ кофемен салыстырғанда шай дайындау үшін аз мөлшерде пайдаланылатындықтан, шайдың дайын стақанындағы кофеин мөлшері бірнеше есе аз.

Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі жөніндегі Еуропалық орган (EFSA) тәулігіне кофеинді бірқалыпты қабылдауды ұсынады. Олардың зерттеулері бойынша бірқалыпты мөлшерде тәулігіне 400 мг-ға дейін жалпы кофеин (бұл 5 стақаннан аспайтын кофеге барабар) есептеледі. Бұл мөлшер белсенді өмір салты бар теңдестірілген тамақтану рационының бір бөлігі болып табылады.

 

ПІКІРЛЕР

 

«Small Talk» жобасының авторы Ширин Араз қызды шайқау @shirin_araz_, CAFFEINE METALISM-ге ДНК тестінің нәтижелерін алды, бір апта бойы өзіне қатысты ұсыныстарын тексерді және осы бейнебаянда өз әсерлерімен бөліседі.

 

 

 

ТЕСТІЛЕУДЕН ҚАЛАЙ ӨТУГЕ БОЛАДЫ?

 

 

ҚҰНЫ

19 500 теңге

Талдау өмірде бір рет беріледі, себебі гендер өзгермейді!

ТАПСЫРЫС